mandag 21. juni 2010

Tid for Sol


Kjappe Sol-fakta

Hva: Solen er en stjerne
Alder: Nesten 4.6 milliarder år
Forventet levealder: Ca. 10 milliarder år
Størrelse: Ca. 1.3 millioner ggr. Jorden
Avstand: Ca. 149.6 millioner km (varierer litt)Så var vi atter en gang inne i årets lengste dag - sommersolverv. Fra nå av blir dagene stadig kortere frem til vintersolverv. For å være mer presis gjelder dette kun for den nordlige halvkulen. For våre antipoder er vintersolvervet i dag.

Siden vi er midt i sommeren nå kunne det jo være naturlig å tro at Solen er på sitt nærmeste nå. Hvor intuitivt det enn virker så er det ikke tilfellet, snarere tvert i mot. Faktisk er Solen på sitt fjerneste fra Jorden den 6. juli i år.  Sommeren skyldes helningen til Jordens rotasjonsakse, og ved sommersolverv heller vi sterkest mot Solen (den sørlige halvkule heller tilsvarende bort fra Solen). Dette er årsaken til de vanlige sesongforandringene men det finnes langt flere faktorer som påvirker oss på andre måter.

Mens noen nyter sol og varme er det andre som er mer bekymret. Kraftige utbrudd på Solen kan forårsake geomagnetiske stormer her på Jorden som kan skade strømnett og elektroniske systemer. Det har skjedd før og det kan skje igjen. Derfor har den amerikanske kongressen nå bladd opp 100 millioner dollar for å sikre strømnettet. Mon tro hvilke forhåndsregler vi tar her til lands? Kanskje vi må hamstre stearinlys og brettspill...

På tross av mulige skader kan geomagnetiske stormer også bringe med seg et vakkert skue. Her er et eksempel på hvordan det kan se ut ovenfra. Dette bildet ble tatt fra den internasjonale romstasjonen og viser polarlys nær sørpolen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar